Βλέπουμε συχνά νέους κτηνοτρόφους να ξεκινούν το επάγγελμα οπλισμένοι με εργατικότητα και τη γνώση προηγούμενων γενεών αλλά χωρίς τη συστηματική προσέγγιση που απαιτεί το μάνατζμεντ μια σύγχρονης και κερδοφόρας επιχείρισης. Δείτε μερικές από τις καλές πρακτικές που προτείνουμε για να εξασφαλίσετε ένα βιώσιμο και κερδοφόρο μέλλον στην εκτροφή σας.
- Σχεδιάστε και προγραμματίστε. Ο σχεδιασμός μιας φάρμας πρέπει να προηγείται της ίδρυσης της ώστε να αντιμετωπίζονται στο χαρτί πρώτα όλα τα σημαντικά θέματα αλλά και προβλήματα, όπως:
- Δυνατότητες αδειοδότησης
- Λειτουργικότητα εγκαταστάσεων
- Δυνατότητες επέκτασης
- Κόστος εγκατάστασης & τεχνολογικού εξοπλισμού
- Μέγεθος κοπαδιού & επιλεγόμενη φυλή
- Ηλικία και σύνθεση αρχικού κοπαδιού
- Σχεδιασμός κύκλου ζωής κοπαδιού (1 γέννα κατ’ έτος? Περίοδος παραγωγής γάλακτος καθ’ όλο το έτος? )
- Είδος και κόστος διατροφής κατ’ έτος
- Κόστος διαχείρισης (φως, νερό, εμβόλια, προσωπικό, αναλώσιμα υλικά, κλπ) κατά μήνα
- Εύρεση πελάτη (τυροκομείο, κλπ) και τρόπων πληρωμής
- Οικονομική εκταμίευση κατά μήνα και εισροές από πωλήσεις για διάστημα από 1 έως 2 έτη
- Ρωτήστε τους ειδικούς σε κάθε στάδιο και αφήστε να σας εξηγήσουν γιατί σας προτείνουν κάτι. Όσο και εάν η εμπειρία της πράξης είναι πολύτιμη, πάντα υπάρχουν πράγματα που μας διαφεύγουν, σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις που μπορούν να μας βοηθήσουν, νέες επιστημονικές έρευνες με σπουδαία αποτελέσματα για την ευζωία και ανάπτυξη του κοπαδιού.
Αφιερώστε χρόνο για την επιλογή του σωστού ειδικού. - Καταγράψτε κάθε συμβάν στο κοπάδι σας ώστε να δημιουργήσετε ένα αρχείο που θα σας βοηθήσει να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις: Ηλικία ζώου, γέννες & πολυδημία, γονιμότητα & αποβολές, γαλακτοπαραγωγή, ημερομηνία και είδος εμβολίων, κόστος διατροφής – ποσότητα και αποδόσεις.
- Επισκεφθείτε επιτυχημένες φάρμες (ακόμα και μέσω internet). Αν τα αποτελέσματα τους σας ικανοποιούν δείτε ποιες πρακτικές ακολουθούν. Αν εκείνοι μπορούν, μπορείτε κι εσείς!